Skip to main content
Til toppen

Hvordan kle seg for ikke å fryse

Brynje har utrustet mange krevende ekspedisjoner på klodens mest ugjestmilde steder. Vi tør påstå at ingen mennesker liker å fryse. Det er ubehagelig, og kalde kropper tappes fort for energi. Frysing kan også utgjøre en sikkerhetsrisiko, både for deg selv og andre.

Det er ikke bare polfarere som fryser. Det gjør også Kari på rando-ski, jeger-Knut på post og Sivert i fiskebåten. Uansett hvor på kloden du befinner deg, så er det de samme prinsippene som gjelder for å kle seg og holde varmen.

Pakkelister: Fottur, telttur, topptur, kajakktur, pulktur osv.

Kle deg i tre lag

Med tre lag tøy på kroppen kan du enkelt regulere kroppstemperaturen ved å ta av og på tøy etter behov. Tre lag holder deg varm fordi lagene holder på luft som isolerer. Dersom du i tillegg velger plagg som transporterer FUKT vekk fra kroppen og ISOLERER, holder du deg enda varmere.

1. Innerlaget skal frakte fukt vekk fra kroppen

Når du blir varm, produserer kroppen svette for å kjøle deg ned. Hensikten med det innerste laget er å frakte fukt vekk fra kroppen og holde deg varm når du ikke er i bevegelse. Innerlag kommer i forskjellige tykkelser og vekt, så velg ut fra aktivitetsnivå og temperatur.

Tester har slått fast at Super Thermo netting av Polycolon er det undertøyet som tørker raskest og isolerer best innerst mot huden. Super Thermo benyttes både av Forsvaret, ekspedisjoner i kalde strøk, folk i tøffe yrker og små og store som ferdes ute i vær og vind.

Ved høy aktivitet, i vått eller kaldt vær sørger Super Thermo for luftsirkulasjon og frakter damp og overskuddsvarme vekk fra kroppen. Ved lav aktivitet holder Super Thermo på varmluften slik at du får et isolerende lag nærmest kroppen. Nettingen motvirker også kuldebroer fordi den danner et sammenhengende luftlag innerst mot kroppen. På grunn av denne dobbeltvirkningen holdes kroppstemperaturen under kontroll – som en termostat. Overoppheting og nedkjøling er hovedårsakene til energitap, og Super Thermo forhindrer altså begge deler.

Fordelene med Super Thermo netting:

 • Trekker nesten ikke til seg fukt, tørker raskt og veier 40 % mindre enn bomull.
 • Klør ikke og er ideell for folk som ikke tåler ull innerst. Forårsaker ikke allergi.
 • Klistrer seg ikke til kroppen pga. store hull som gir få kontaktpunkter mot huden.
 • Selv om nettingen er grovmasket, føles den svært myk mot huden.
 • Lukter lite, selv etter mange dager fordi nettingkonstruksjonen gjør at plaggene ikke blir "tette" av avfallsstoffer fra kroppen. De ventilerende og isolerende egenskapene bevares godt over tid. Vaskes på max 40 - 60 grader.
 • Angripes ikke av mikroorganismer eller møll ved lagring.
 • Hyppig vask reduserer ikke kvaliteten; nettingen er ekstremt sterk, holder i årevis og kan resirkuleres.


Super Thermo netting-plagg som egner seg godt innerst mot huden:
 

Super Thermo Shirt w/ panels

10200305
Fra:
Nyhet
Super Thermo Shirt W's

10200315
Fra:
Super Thermo Longs

10200400
Fra:
Super Thermo longs 3/4 legs

10200500
Fra:

Andre plagg som egner seg innerst mot huden

Arctic Double er et to-lags undertøy med netting innerst og merinoull ytterst. To lags-kombinasjonen er meget lett i forhold til varmeeffekten som oppnås. Innsiden holder seg tørr grunnet få kontaktpunkter mot huden og polycolon-garn som opptar lite fukt. Nettingen binder mye luft, og dette er hemmeligheten bak den suverene funksjonen. Ved høy aktivitet ledes fuktighet bort fra kroppen hvor ullen suger opp og fordamper fuktigheten videre ut og danner et isolerende lag over luftlommene i nettingen. Ingen andre undertøy oppnår de samme egenskapene i ett og samme produkt. Arctic passer til alle typer friluftsaktiviteter og er en klassiker til krevende, kalde turer og ekspedisjoner. Arctic er kåret til Best i test flere ganger og er vinner av Teko innovasjonspris.

Wool Thermo grovmasket ullnetting egner seg også bra innerst mot huden ved lav aktivitet og når du svetter lite. Ullnettingen trekker til seg mindre fukt enn ei tettvevd ulltrøye og har tynnere nettingkonstruksjon enn Super Thermo slik at den tørker nokså raskt. Wool Thermo kan du ha innerst mot huden, eller kombinere med Super Thermo.

Wool Thermo Light er finmasket netting i deilig merinoull. Dette undertøyet er mindre varmt og mindre gjennomsiktig enn Wool Thermo og Super Thermo. Plaggene er meget behagelige og kløfrie og egner seg spesielt godt vår, sommer, høst - eller i kombinasjon med annet undertøy om vinteren.

Bomull egner seg ikke innerst mot huden når du er i høy aktivitet fordi det trekker til seg mye fukt, tørker sakte og gjør deg kald. Velg t-skjorte, truse og BH i syntet eller ull.
 

2. Mellomlaget skal isolere og gi varme

Det mellomste plagget skal være lett, puste godt, isolere og gjøre deg varm under skallet. Mellomlaget bør være noe løsere en innerlaget men fortsatt ha god kontakt med innerlaget. Ull, polypropylene og polyester er eksempler på materialer du kan velge.

Velg plagg med gode justeringsmuligheter som f.eks. lang glidelås i front på jakke eller høy krave med glidelås på ulltrøye. Da kan du åpne/lukke underveis og regulere temperaturen ved behov. Når du er i bevegelse vil du som regel ikke trenge mellomlag, det blir fort for varmt.

Overkroppen

 • Classic ulltrøye eller et ekstra lag Super Thermo netting eller Wool Thermo netting fungerer fint som mellomlag. To eller tre lag netting under skallet gir god fukttransport. Super Termo netting bør du alltid ha innerst mot huden fordi den trekker til seg minst fukt.
 • Polar Expedition Jacket som ble laget etter ønske fra flere Grønlands-ekspedisjoner. De ønsket et lett plagg med stor isolasjonsevne og lav vekt som tørker raskt.
 • Wool Frotè Jacket er også ideelt som mellomlag fordi det puster og isolerer godt.
 • Antarctic Jacket egner seg på kalde, tørre dager. Det er en meget varm jakke som er bygd etter samme prinsipp som Arctic, men med tykkere ullstoff og vindtette felter i front. Bruk jakken som mellomlag på kalde turer, eller ytterst når vekt ikke er så viktig; for eksempel i hundegården eller hytteveggen.

Nedentil

Hode og hals

Hvis du ikke er våt innerst, trenger du ikke skifte og ta på mellomlag under skalljakka i pauser. Da kan det være nok å hive på ei dunjakke utenpå skalljakka. Velg lett, komprimerbar dunjakke med høy hals og hette.
 

Plagg som egner seg til mellomlag:

Classic Zip Polo

10301200
Fra:
Classic Longs

10300400
Fra:

3. Ytterlaget skal slippe ut fukt og beskytte mot vind og nedbør

Skalljakke og skallbukse må gi god bevegelsesfrihet, puste godt og ha gode luftemuligheter under armer og langs lår og legger. Skallet må ha plass til flere lag under; med trang bukse blir du fort kald på rompa! Kragen må gå høyt opp foran ansiktet og dekke hals og hake. Hetta må kunne strammes rundt ansiktet og på baksiden slik at den ikke faller ned i øynene. Ha alltid med skallvotter med tovede ullvotter inni. Husk egnede briller for å beskytte øynene mot vind, sol og snø.

Brynjes robuste skallprodukter er beregnet for fjell- og ekspedisjonsbruk. Plaggene er av meget høy kvalitet og gir optimal beskyttelse mot vær og vind.

Explore Ventile Jacket M's

Lett og robust tur- og friluftsjakke som kan brukes året rundt både i fjell, skog og mark. Begrenset antall jakker på lager.

10921272
Fra:
Expedition Jacket 2.0 W's

Kraftig skalljakke for damer, beregnet for høyfjell og ekspedisjoner i kalde og kjølige omgivelser med skiftende vær.

10951271
Fra:
Expedition Pants 2.0 M's

Kraftig skallbukse for menn beregnet for høyfjell og ekspedisjoner i kalde og kjølige omgivelser med skiftende vær.

10950402
Fra:


 

Film: Frode Lein har topplassering i noen av verdens mest ekstreme etappeløp, både de som er rangert som klodens varmeste og kaldeste. Her er hans tips om å kle seg.

 

Se også:

Min side
Language