Skip to main content
Til toppen
Fri frakt over 1750,-

Vask av ullklær

Merinoull er myk og lettstelt. Dersom du følger våre råd, vil ullfibren beholde sin naturlige struktur og plagget vil holde seg spenstig og pent, selv etter flittig bruk.

 

Tørk, luft og bruk om igjen

Ull blir ikke skittent på samme måte som andre klær, så derfor trenger du ikke vaske plaggene så ofte. Tørk plaggene etter bruk, heng til lufting og bruk om igjen. Bra både for lommeboka og miljøet! Maskinvask forbruker både vann og energi. 

 

Vaskeanvisning

Se egne vaskeråd for brannmenn som reduserer kreftfaren

Ullplagg kan vaskes i vaskemaskin. Ull- og håndvask-programmene på dagens vaskemaskiner er like skånsomme som å håndvaske selv - ja, i mange tilfeller er de enda mer skånsomme.

  • Bruk alltid ull-program.
  • Bruk ull-vaskemiddel som ikke inneholder enzymer eller blekemidler.
  • Doser såpen til ca. halv maskin. For mye vaskemiddel gjør det vanskeligere å skylle ut såpen, og du vil få dårligere vaskeresultat. Sjekk om du har hardt eller mykt vann i din kommune; mykt vann krever mindre vaskemiddel.
  • Ingen Brynje-produkter trenger tøymykner. Tøymykner er en unødvendig kostnad som gir utslipp av kjemikalier.
  • Ikke ha for mye tøy i vaskemaskinen.
  • Ull tåler ikke klor og må ikke bløtlegges.
  • Ull bør ikke tørkes i tørketrommel.
  • Bruk gjerne sentrifuge på full fres. Da blir plaggene så tørre at de ikke trenger mer behandling, men kan henges opp til tørk med en gang.

 

Hvis ullplagget endrer fasong

Hvis ullplagget endrer fasong kan det skyldes at du har brukt feil vaskemiddel eller vasket det for ofte. Henger du dryppende våte, tunge plagg på kleshenger, vil de også kunne dra seg ut av fasong.

 

Koking og krymping

Mange tror at ull ikke kan kokes, fordi plaggene angivelig krymper. Dette stemmer ikke - ull kan kokes, for de som måtte ønske det. 

For å krympe eller tove ull, må ullen utsettes for bevegelse. Den vanligste årsaken til at ull krymper, er vasking på vanlig klesprogram med mye bevegelse. Hvis ullen krymper kan du prøve å dra den forsiktig ut igjen i våt tilstand.

Ullnetting krymper lett, så her er det ekstra viktig å vaske skånsomt på ullprogram.
 

Lenker
Language
Min side