Skip to main content
To top
Free delivery over 1750 NOK

Medvandrerne på røvertokt over Hardangervidda: Aldri undervurder folk som har overlevd en vinter på gata


Eventyrerne Even Sverdrup (27) og Thomas Lone (25) gikk Hardangervidda på langs med tre tidligere kriminelle og rusavhengige fra organisasjonen «Medvandrerne». Turen gikk med ski og pulk i 140 km fra Finse i nord til Haukeliseter i sør.

I løpet av turen flyttet daglig leder i Medvandrerne, Are Lerstein (45), Atle Rognes (37) og Lars Herheim (29) sin komfortsone betraktelig og opplevde enorm mestring i fantastisk natur. Til sammen har de tre røverne tilbrakt over 50 år i tung rus og 15 år i fengsel.


Medvandrerne skaper tro og mestringsfølelse

Gjennom motivasjonsturer, frivillig arbeid, erfaringsformidling, læring og andre sosiale aktiviteter, skaper organisasjonen Medvandrerne mestringsfølelse og sunne relasjoner hos folk som virkelig trenger det. Medvandrernes motivasjonsturer skal så noen frø, og dermed hjelpe den enkelte deltaker å finne sin vei tilbake til samfunnet og et bedre liv. Turene handler om å oppleve mestring ved å måtte fullføre oppgaver man kanskje aldri hadde trodd man ville greie, eller ha mulighet til å prøve seg på. Man møter seg selv i lag med andre og må lære å håndtere ubehaget som oppstår når ting blir krevende med nye strategier og verktøy. Det handler om å etablere nye relasjoner, få venner med felles, konstruktive interesser – og ikke minst kjenne på «en større mening» i naturen i lag med andre.

Atle Rognes i slaget :-)


Positiv overraskelse

Det ble en fantastisk tur over Hardangervidda med feiring av 17. mai underveis med flagg, musikk, kaker og fenalår. Turen handlet om å veilede tre personer som hadde falt utenfor samfunnet, til å oppleve mestring og vise at drømmer kan nås bare man tar grep og jobber målrettet. Målet var ikke å slutte med noe, men å få inspirasjon til å begynne med noe nytt! Even og Thomas visste lite om hva de gikk til da de sa ja til prosjektet og hadde spente forventninger til deltakernes fysiske og mentale forutsetninger for å gjennomføre en så krevende tur. Begge eventyrerne ble svært positivt overrasket og inspirert av deltakernes «mindset» og evne til å se det store bildet og den symbolske verdien av turen for andre med lignende bakgrunn og utfordringer. Disse gutta hadde med seg verdifull bagasje og tok i bruk mentale verktøy fra sin fortid for å fullføre turen. Aldri undervurder folk som har overlevd en norsk vinter på gata!

Guidene Thomas Lone og Even SverdrupGuidene: Thomas Lone og Even Sverdrup


Gutta på tur. Fra venstre: Atle Rognes (tidl. rusmisbruker), Thomas Lone (guide), Lars Herheim (tidl. rusmisbruker), Even Sverdrup (guide) og Are Lerstein (Daglig leder i Medvandrerne, tidl. rusmisbruker)

 

Gutta brukte disse Brynje-plaggene:

Hiking Pants M's

All-around softshell hiking pants are lightweight, durable and very comfortable to wear.

10900400
From:
Classic Shirt

10300300
From:
Wool Thermo Light Longs

10140400
From:
Arctic Hat

Our bestselling hat for cold temperatures.

10406000
From:
Links
Language
My account