Til toppen

Slik vasker du ulltøy

 

Merinoull er myk og lettstelt. Dersom du følger våre råd, vil ullfibren beholde sin naturlige struktur og plagget vil holde seg spenstig og pent, selv etter flittig bruk.

Ullplagg kan vaskes i vaskemaskin. Ull- og håndvask-programmene på dagens vaskemaskiner er like skånsomme som å håndvaske selv - ja, i mange tilfeller er de enda mer skånsomme.

 

Gjør dette:

  • Bruk alltid ull-program.
  • Bruk ull-vaskemiddel som ikke inneholder enzymer eller blekemidler.
  • Ikke ha for mye tøy i vaskemaskinen.
  • Ull tåler ikke klor og må ikke bløtlegges.
  • Unngå å tørke i tørketrommel med mye varme.
  • Bruk gjerne sentrifuge på full fres. Da blir plaggene så tørre at de ikke trenger mer behandling, men kan henges opp til tørk med en gang.


Ull blir ikke skittent på samme måte som andre klær, så derfor trenger du ikke vaske plaggene så ofte. Tørk plaggene etter bruk, heng til lufting og bruk om igjen. Bra både for lommeboka og miljøet!

Hvis ullplagg endrer fasong kan det skyldes at du har brukt feil vaskemiddel eller vasket det for ofte. Henger du dryppende våte, tunge plagg på kleshenger, vil det også kunne dra seg ut av fasong.

Koking og krymping
Mange tror at ull ikke kan kokes, fordi plaggene angivelig krymper. Dette stemmer ikke - ull kan kokes, for de som måtte ønske det. 

For å krympe eller tove ull, må ullen utsettes for bevegelse. Den vanligste årsaken til at ull krymper, er vasking på vanlig klesprogram med mye bevegelse. Hvis ullen krymper kan du prøve å dra den forsiktig ut igjen.

 

Les om Impregnering her

###