Til toppen

Samfunnsansvar, natur og bærekraft


Brynje of Norway er en liten, norsk familiebedrift fra Larvik. Vi leverer bekledning som holder deg tørr, varm og sterk når du ferdes ute i vær og vind. Mennesket er en del av naturen, og vi trenger de ressursene som naturen gir oss. Derfor er det også vårt ansvar å ta vare på naturen for fremtidige generasjoner.

Samfunnsansvar, natur- og miljøhensyn ligger til grunn for hele Brynjes virksomhet. Det sitter i ryggraden hos våre ansatte og styrer alle de små og store beslutninger vi tar i det daglige i møte med leverandører, kunder og samarbeidspartnere.


Kvalitet varer lengst

Siden 1887 har vi laget klær med fokus på kvalitet, funksjonalitet og varighet. Vi lager produkter med høy kvalitet for at de skal vare lengst mulig. I motsetning til andre som stadig skifter ut kolleksjoner og legger til rette for at folk skal kjøpe nytt, lager Brynje modeller som skal leve i år etter år. Fargene våre er tidløse og inspirert av naturen.

Vi gir deg 5 års garanti, og hjelper deg å reparere hvis noe skulle gå galt. Vi jubler når kunder forteller oss at de har brukt Brynje-plagg i over 10 år! Jo lengre du bruker klærne dine, jo bedre er det for din lommebok, naturen og miljøet.


Ull, garn og skall uten helsefarlige stoffer 


Brynje samarbeider kun med ledende produsenter og leverandører som har en klar miljøprofil. Våre råvarer kommer fra verdens-ledende Schoeller Textiles i Sveits, Schoeller Spinning Group i Østerrike og Sudwollegroup i Tysland. Våre glidelåser kommer fra YKK.

Garnet vi bruker har tekstilbransjens øverste miljøsertifisering Bluesign, og er på den uavhengige organisasjonen Oeko-Tex’ liste over godkjente produkter. Brynje var en av de første norske produsentene som sluttet med miljøskadelig superwash-behandling. I stedet benytter vi Schoellers klor- og mikroplastfrie EXP behandling.

Brynje var en av de første norske produsentene som ble med i Grønt Punkt. Vi har også blitt trukket frem som en av de mest miljøvennlige turtøyprodusentene av Framtiden i våre hender. Det er vi stolte av.


Produktsammensetning for lang holdbarhet

Prosessen bak hvert Brynje-plagg skal være mest mulig bærekraftig. I takt med tiden har Brynje utviklet seg og gjort endringer i produktsammensetningen. I dag leverer vi produkter med ulike sammensetninger av merinoull, polyamid og polypropylen. De forskjellige kombinasjonene gir produktene unike egenskaper, høy kvalitet og svært lang holdbarhet. Alle våre ullprodukter inneholder en viss mengde polyamid. Dette forbedrer plaggenes tekniske egenskaper ved bruk, samtidig som det øker slitestyrke og levetid.

Polypropylene er et syntetisk fiber som har unike egenskaper når det benyttes i sportsbekledning. Fiberet har flere miljøfordeler med tanke på klima, beslag av jordbruksarealer og kjemikalieforbruk. Polypropylen-fiber øker klesplaggenes slitestyrke, hvilket betyr lang levetid og redusert behov for å kjøpe ny bekledning hver sesong. Fremtiden i våre hender anbefaler klær laget av resirkulert polyester og andre resirkulerte syntetiske stoffer, og anser disse klærne for å være svært miljøvennlige. Polypropylene kan resirkuleres mange ganger.

Brynje selger vaskeposer som sikrer at mikroplast ikke havner i vaskevannet. Vi oppfordrer dessuten våre kunder til å ikke vaske klærne sine så ofte! Både ull og netting kan henges opp og luftes flere ganger før de går i vaskemaskinen.


Dyrevelferd


Brynje benytter bare ull av høy kvalitet og mener at menneskelige behov ikke skal gå ut over dyrenes velferd. Vi garanterer at vi aldri bruker ull fra sauer som er utsatt for mulesing eller noen annen form for mishandling. Det er en absolutt selvfølge at dyrene vi henter ressurser fra behandles med respekt.


Produksjon i Europa – hovedkontor i Larvik

Brynje har hovedkontor i Larvik og det er her vi utvikler Brynje-produktene. Selve produksjonen skjer i Polen; vi har samarbeidet med de samme fabrikkene i Polen i over 20 år, og samtlige fabrikker er ISO 9001-sertifisert. Skallbekledningen produseres hos Tekosom i Gdansk. Ullproduktene produseres bl.a hos Elastic i Lodz. Vi besøker fabrikkene våre flere ganger i året og har tett dialog for å sikre at produksjonen foregår på en forsvarlig og bra måte.

I gamle dager hadde Brynje egen fabrikk i Larvik. I dag er det dessverre ikke mulig for oss å produsere i Norge på grunn av prisnivået - da hadde produktene blitt mye, mye dyrere.

Brynje ivaretar menneskerettighetene og bedriver ikke sosial dumping når det gjelder arbeidskraft. Vi er imot alle former for diskriminering og trakassering og ivaretar våre ansatte så godt som overhodet mulig. Høy kvalitet og omtanke for mennesker, natur og miljø er årsaken til at våre produkter ikke er blant de rimeligste på markedet.

Vi tar hele tiden små skritt for å forbedre oss på konkrete områder i det daglige, og særlig lokalt i Larvik. For eksempel har vi erstattet oljefyr med varmepumper. Vi har skiftet ut gammel belysning med LED-lys og lagt til rette for elbillading. Vi kildesorterer i alle rom og ser stadig etter hvordan vi kan bli enda mer miljøvennlige. I 2020 har vi som mål at hele virksomheten skal bli Miljøfyrtårn-sertifisert. Vi ønsker også å inspirere flere mennesker til å tenke på natur og miljø når de velger bekledning.


Vi ønsker natur- og miljøbevisste kunder

I Norge kjøper folk ca. 70 000 tonn nye klær hvert år og kaster tonnevis med klær som aldri har vært i bruk. Hvert nye plagg tilsvarer klimagassutslipp på mellom 1 og 17 kg med karbondioksid (framtiden.no)

Brynjes mål er ikke å bli størst mulig. Vi ønsker å bidra til å bevare natur og miljø sammen med bevisste kunder. Vår drømmekunde verdsetter kvalitet som varer, bruker klærne lenge, reparerer småtteri selv og vasker klærne kun når det trengs. Bruk #BrynjeofNorway på Instagram!

Vi setter stor pris på at du som kunde tar deg tid til å gi oss tilbakemeldinger som gjør oss enda bedre. Takk for at du velger Brynje! Vi tar det som en tillitserklæring og lover å gjøre vårt beste for å ivareta natur og miljø i samarbeid med deg.

 

Se også: