Til toppen

Miljø og bærekraft


Å bruke naturen er noe av det fineste som finnes. Det er lite, om noe, som gir oss den samme følelsen av frihet og å være i live. Naturen rommer rikelig med utfordringer og opplevelser for oss alle, om vi bare tar vare på den. Det er vårt felles ansvar.


Brynje of Norway er en liten familiebedrift med et stort mål - å levere bekledning som gir folk mulighet til å oppleve naturen, uten at det skal gå på bekostning av den. Vi var en av de første norske produsentene som ble med i Grønt Punkt, og nylig ble vi trukket frem blant de mest miljøvennlige turtøyprodusentene av Framtiden i våre hender. Det er vi stolte av.


For å spare miljøet ønsker vi at alle våre produkter skal ha lang levetid. Vi tilbyr reparasjon av skadet vare og jobber aktivt for å øke slitestyrken på våre produkter. Det gleder oss stort når kunder tar kontakt for å fortelle at de har nytt av sine Brynje-produkter i over 10 år. Vi jobber hardt for at prosessen bak et plagg fra Brynje skal være mest mulig bærekraftig og at dyrenes velferd er ivaretatt. Det er viktig for oss at vårt klimaavtrykk er så lite som overhodet mulig, slik at vi og alle andre kan nyte naturen i fremtiden.


Siden 1887 har vi levert produkter med fokus på kvalitet, funksjonalitet og varighet. Vår innovasjon slutter aldri, og vi ser det som vår plikt å fortsette produktutviklingen med fokus på miljø og bærekraft.

 

Ull og garn:
Brynje benytter utelukkende ull fra verdens ledende produsent, Schoeller fra Østerrike. Dette garnet har tekstilbransjens øverste miljøsertifisering Bluesign, og er på den uavhengige organisasjonen Oeko-Tex sin liste over godkjente produkter. Dette er fordi garnet ikke inneholder noen helseskadelige stoffer. Vi benytter kun ull som er fremstilt uten bruk av klor og aox (EXP), noe som gjør produksjonen mer bærekraftig og miljøvennlig.

 

Dyrevelferd
Brynje of Norway er en bedrift som har sitt utgangspunkt i høykvalitets ull. For oss er det svært viktig at menneskelige behov ikke går utover dyrenes velferd. Når man utvinner en ressurs fra dyr, skal disse dyrene behandles på en god måte. Vi garanterer at vi kun bruker ull fra sauer som ikke er utsatt for mulesing eller noen annen form for mishandling. Vi ser det som en absolutt selvfølge at dyrene vi henter våre ressurser fra behandles med respekt.
 

Tilsetningsstoffer og produktsammensetning
I takt med tiden har Brynje of Norway utviklet seg og gjort endringer i produktsammensetningen. I dag leverer vi  produkter med ulike sammensetninger av merinoull, polyamid og polypropylen. De forskjellige kombinasjonene gir produktene unike egenskaper, høy kvalitet og svært lang holdbarhet, som igjen reduserer behovet for å kjøpe nytt utstyr hvert år. Alle våre ullprodukter inneholder en viss mengde polyamid. Dette øker plaggenes tekniske egenskaper ved bruk, samtidig som det øker slitestyrke og levetid.

 

Polypropylene
Polypropylene er et syntetisk fiber som bringer med seg helt unike egenskaper når det benyttes i sportsbekledning, og har også flere miljøfordeler med tanke på klima, beslag av jordbruksarealer og kjemikalieforbruk. Vask av syntetiske tekstiler er blitt nevnt som en kilde til mikroplast-utslipp i havet, men det er kun rundt 2% av disse utslippene som faktisk når helt frem til havet. En undersøkelse utført av tre norske avløpsrenseanlegg viste at mellom 87-97% av mikroplasten ble fanget opp, ifølge en rapport fra Miljøverndepartementet. Framtiden i våre hender anbefaler klær laget av resirkulert polyester og andre resirkulerte syntetiske stoffer, og anser disse klærne for å være svært miljøvennlige. Polypropylen-fiberet øker også klesplaggenes slitestyrke, hvilket betyr lang levetid og redusert behov for å kjøpe nytt utstyr hver sesong. I tillegg til å ha god slitestyrke kan materialet resirkuleres mange ganger.