Skip to main content
Til toppen
Fri frakt over 1750,-

Hvordan kle seg for å være tørr og varm på kalde dager

Brynje har utrustet mange ekspedisjoner til klodens mest ugjestmilde steder. Her er tips om hvordan du kan kle deg for å holde deg tørr og varm i skiftende vær, enten du er i høy eller lav aktivitet.

Vi tør påstå at ingen mennesker liker å fryse. Det er ubehagelig, og kalde kropper tappes fort for energi. Frysing kan også utgjøre en sikkerhetsrisiko, både for deg selv og andre. Det er ikke bare polfarere som fryser. Det gjør også Kari på topptur, jeger-Knut på post og Sivert med fiskestanga. Uansett hvor på kloden du befinner deg, så er det de samme prinsippene som gjelder for å kle seg og holde varmen.

Med tre lag tøy på kroppen kan du enkelt regulere kroppstemperaturen ved å ta av og på tøy etter behov. Tre lag holder deg varm fordi lagene holder på luft som isolerer. Dersom du i tillegg velger plagg som transporterer fukt vekk fra kroppen og isolerer når du er i ro, holder du deg enda varmere.
 

 

 

 

1. Innerlaget skal frakte fukt vekk fra kroppen

Når du blir varm, produserer kroppen svette for å kjøle deg ned. Hensikten med det innerste laget er å frakte fukt vekk fra kroppen og holde deg varm når du ikke er i bevegelse. Innerlag kommer i forskjellige tykkelser og vekt, så velg ut fra aktivitetsnivå og temperatur.

Tester har slått fast at Super Thermo netting av Polycolon er det undertøyet som tørker raskest og isolerer best innerst mot huden. Super Thermo brukes av Forsvaret, tøffe ekspedisjoner og folk som er mye ute i vær og vind.

Ved høy aktivitet, i vått eller kaldt vær sørger Super Thermo for luftsirkulasjon og frakter damp og overskuddsvarme vekk fra kroppen. Ved lav aktivitet holder Super Thermo på varmluften slik at du får et isolerende lag nærmest kroppen. Nettingen motvirker også kuldebroer fordi den danner et sammenhengende luftlag innerst mot kroppen. På grunn av denne dobbeltvirkningen holdes kroppstemperaturen under kontroll – som en termostat. Overoppheting og nedkjøling er hovedårsakene til energitap, og Super Thermo forhindrer altså begge deler.

Fordelene med Super Thermo netting:

  • Trekker nesten ikke til seg fukt, tørker raskt og veier 40 % mindre enn bomull.
  • Klør ikke og er ideell for folk som ikke tåler ull innerst. Forårsaker ikke allergi.
  • Klistrer seg ikke til kroppen pga. store hull som gir få kontaktpunkter mot huden.
  • Selv om nettingen er grovmasket, føles den svært myk mot huden.
  • Lukter lite, selv etter mange dager fordi nettingkonstruksjonen gjør at plaggene ikke blir "tette" av avfallsstoffer fra kroppen. De ventilerende og isolerende egenskapene bevares godt over tid. Vaskes på max 40 - 60 grader.
  • Angripes ikke av mikroorganismer eller møll ved lagring.
  • Hyppig vask reduserer ikke kvaliteten; nettingen er ekstremt sterk, holder i årevis og kan resirkuleres.


Eksempler på Super Thermo netting som egner seg godt innerst mot huden:
 

Super Thermo Shirt w/ panels

10200305
Fra:
Nyhet
Super Thermo Shirt W's

10200315
Fra:
Super Thermo Longs w/ knee panels

10200412
Fra:
Nyhet
Super Thermo Longs W's

10200415
Fra:

 

Som innerlag kan du også bruke:

  • Arctic Double - et to-lags, knallvarmt undertøy med netting innerst og merinoull utenpå. Ved høy aktivitet ledes fukt bort fra huden gjennom nettingen. Ullen suger opp og fordamper fuktigheten videre vekk fra kroppen. Arctic er kåret til «best i test» flere ganger og har vunnet Teko innovasjonspris.
     
  • Wool Thermo grovmasket ullnetting egner seg bra ved lav aktivitet og når du svetter lite. Ullnettingen trekker til seg mindre fukt enn ei tettvevd ulltrøye.
     
  • Wool Thermo Light finmasket ullnetting er mindre varme og mindre gjennomsiktige enn Wool Thermo og Super Thermo. Plaggene er behagelige og kløfrie og egner seg spesielt godt vår, sommer, høst - eller i kombinasjon med annet undertøy om vinteren.


Bomull egner seg ikke innerst mot huden når du er i høy aktivitet fordi det trekker til seg mye fukt, tørker sakte og gjør deg kald. Velg T-skjorte, truse og BH i syntet eller ull.

 

2. Mellomlaget skal isolere og gi varme

Det mellomste plagget skal være lett, puste godt, isolere og gjøre deg varm under skallet. Mellomlaget må være litt løsere enn innerlaget men likevel ha god kontakt. Ull, polypropylene og polyester er eksempler på materialer du kan velge.

Velg plagg med gode justeringsmuligheter som f.eks. lang glidelås i front eller høy krave med glidelås. Da kan du enkelt regulere temperaturen underveis ved behov. Når du er i bevegelse vil du som regel ikke trenge mellomlag, det blir fort for varmt. Plagg som egner seg godt som mellomlag:
 

Overkroppen

  • Classic ulltrøye eller et ekstra lag Super Thermo netting eller Wool Thermo netting fungerer fint som mellomlag. To eller tre lag netting under skallet gir meget god fukttransport. Super Termo netting egner seg best innerst mot huden fordi den trekker til seg minst fukt.
  • Polar jakke og vest egner seg godt som mellomlag på kalde dager. Plaggene ble laget etter ønske fra flere Grønlands-ekspedisjoner som ønsket lette plagg med stor isolasjonsevne og lav vekt som tørker raskt. Plaggene består av netting, fleece og windstopper og er blant de aller varmeste og letteste på markedet. De har svært lang holdbarhet, kan resirkuleres og er ideelle for alle som ikke tåler ull. Egner seg også som ytterlag f. eks på høsten når du ikke trenger å ha på skalljakken.
  • Antarctic Jacket egner seg på kalde, tørre dager. Det er en meget varm jakke som er bygd etter samme prinsipp som Arctic, men med tykkere ullstoff utenpå nettingen. Noen av jakkene er vindtette foran mens andre er vindtette over det hele. Bruk jakken som mellomlag på veldig kalde turer, eller ytterst når vekt ikke er så viktig; for eksempel i hundegården eller hytteveggen.

Nedentil

Hode og hals

  • Arctic lue i ull og netting er Brynjes bestselger på luefronten. Dette er en klassiker på kalde ekspedisjoner som varmer og sitter godt på hodet.
  • Arctic balaklava er en god sikkerhet dersom lua blåser vekk, eller om du trenger mer varme under hetta. Kan også brukes som hals. Perfekt i soveposen, den glir ikke av og dekker godt over hals og bryst.
  • Se alle hodeplagg
  • Se alle halser


Eksempler på plagg som egner seg som mellomlag:
 

Nyhet
Polar Jacket w/ windstopper

Meget varm, to-lags jakke som passer for mange ulike friluftsaktiviteter. Et godt valg for alle som ikke tåler ull.

10601507
Fra:
Classic Zip Polo

10301200
Fra:
Classic Longs

10300400
Fra:

 

3. Ytterlaget skal slippe ut fukt og beskytte mot vind og nedbør

Skalljakke og skallbukse må gi god bevegelsesfrihet, puste godt og ha gode luftemuligheter under armer og langs lår og legger. Skallet må ha plass til flere lag under; med trang bukse blir du fort kald på rompa! Kragen må gå høyt opp foran ansiktet og dekke hals og hake. Hetta må kunne strammes rundt ansiktet og på baksiden slik at den ikke faller ned i øynene. Husk skallvotter med tovede ullvotter inni og solbriller eller goggles som beskytter øynene mot vind, sol og snø.

Brynjes robuste skallprodukter er beregnet for fjell- og ekspedisjonsbruk. De er utviklet i samarbeid med ledende guider, noe som har resultert i mange, gjennomtenkte tekniske detaljer. Plaggene er av meget høy kvalitet og gir optimal beskyttelse mot vær og vind. Norsk Polarinstitutt har valgt Brynje Expedition-skall og dunjakke til sine ansatte.
 


Expedition Jacket 2.0 M's 

Kraftig skalljakke for menn, beregnet for høyfjell og ekspedisjoner i kalde og kjølige omgivelser med skiftende vær.

10951272
Fra:
Explore Ventile Jacket W's

Lett og robust tur- og friluftsjakke som kan brukes året rundt både i fjell, skog og mark. Begrenset antall jakker på lager.

10921271
Fra:
Expedition Pants 2.0 W's

Kraftig skallbukse for damer beregnet for høyfjell og ekspedisjoner i kalde og kjølige omgivelser med skiftende vær.

10950401
Fra:
Nyhet
Explore Ventile 2.0 Bib Pants

Robust og kraftig skallbukse beregnet på høyfjell og ekspedisjoner i kalde og kjølige omgivelser. Gir meget god beskyttelse i vær og vind.

10920402
Fra:

Tips på tampen

Polfarerne Sjur Mørdre og Lars Ebbesen brukte Super Thermo netting innerst mot huden på tur over Nordpolen i 1998. Sjur tok på seg en ekstra nettingtrøye for hver tiende kuldegrad. Da gradestokken sank til under - 40 grader, hadde han på seg fire (!) nettingtrøyer under skallet. Les brevet fra Sjur og Lars til Brynje


Test ut prinsippet med flere lag netting, for eksempel på topptur med ski eller fottur i høyfjellet på kalde dager. Her er tips og triks:

  • Er det rundt -7 grader og slakt terreng kan du starte turen med Super Thermo Zip Polo trøye (høy hals og glidelås) innerst mot huden. Lag 2: Super Thermo trøye med rund hals.
     
  • Reguler temperaturen og slipp ut damp ved å justere glidelåsen i halsen på nettingtrøya. Åpne skalljakken under ermene; blåser det fra venstre kan du åpne under høyre arm og motsatt. Åpne glidelåsen foran på jakka og bruk borrelåsene til å holde jakken sammen. Åpne lommene på jakken.
     
  • Gå rolig så du ikke svetter. I bakkene kan du ta av nettingtrøye 2 og rusle videre med kun èn nettingtrøye under jakka. Blir det varmt og vindstille kan du ta av jakka og gå med kun netting + Classic Zip Polo ulltrøye utenpå for å ta små vinddrag.
     
  • Ta en kjapp lufting straks du ankommer lunsjplas: Åpne jakka for å slippe ut overskuddsvarme og damp. Behold netting nr 1. på og ta på Classic Zip Polo ulltrøye. Ta på tykk dunjakke med hette, ta med liggeunderlag inn i fjellduken og legg det under rompe og føtter. Tynn dunjakke kan brukes utenpå skalljakke - eller innafor, om du har plass. 
     
  • Legg Nalgene flaske med varmt vann i en Arctic balaclava. Legg det inn i ermet på dunjakka og legg i sekken - da har du varmt vann i lange tider og slipper å dra på termos. I lunsjen kan du legge flasken på magen mellom netting 1 og 2 - deilig varme!
     
  • Drikk godt underveis. Fyll på med litt snø i flasken før du begynner å gå og legg den i nettinglommene i front på skalljakken. Da vil din kroppsvarme smelte snøen underveis.
     
  • Lang dagtstur på toppturski: Ta gjerne med liten, lett brenner og smelt vann ved behov. Da har du til Real gryterett og får i deg mye næring også. Saft etc. oppbevares separat i miniflaske eller pulverform. Er dere flere i følget kan det være lurt å ta med et par 0,7 l termoser.
     
  • Kald på tærne? Sett deg i vindsekken med liggeunderlag under rompe og føtter. Ta av sko, skift til tørre sokker og putt føtter og såler inni dunjakka sammen med varmeflaske. Plasser det hele oppi sekken, oppå liggeunderlaget. Rør på tærne og vrikk på beina!
     
  • Når du spiser og drikker går blodet til magen og derfor kan hender og føtter fort bli kalde. På kalde dager er det lurt å småspise nøtter, frukt etc. underveis, uten å ta store pauser. Vær effektiv i pauser, få raskt i deg mat og drikke. Start med oppoverbakke etter pauser – da får du fort varmen. Behold gjerne dunjakka på – men ta den av før du blir svett.


Ingen har fasiten på hva slags bekledning som er «best» for deg – men heldigvis er vi mennesker nokså likt skrudd sammen. Test ulike typer netting og mellomlag under skallet, avhengig av aktivitetsnivå, type tur og værforhold. Vi håper du finner løsninger som du er fornøyd med!
 

Se også:


Lenker
Language
Min side