Til toppen
Historien om Brynje

Historien om Brynje

Brynje of Norway er en liten, norsk familiebedrift fra Larvik. Siden 1887 har Brynje vært verdenskjent for kvalitet, funksjonalitet og varighet. Da Tenzing og Hillary kom først til topps på Mt. Everest i 1953, var det med Brynje mot huden.


 • 1887

  1887: Jacob Jacobsen stiger i land i Larvik

  1887: Jacob Jacobsen stiger i land i Larvik

  Jacob Jacobsen kom fra Jyllands største tekstilfamilie og var yngst av 20 barn. I 1887 reiste han fra storfamilien i Danmark og slo seg ned i Larvik. Han fikk norsk kone og barn og etablerte J. Jacobsen Trikotasje og Konfeksjon. Jacobsens kunnskaper, sammen med norsk ull, ble fort suksess. Den dag i dag er det fremdeles familien som sitter ved roret.

 • 1921: Henrik Brun startet utvikling av Brynje-trøya

  Henrik Natvig Brun ble født i Oslo i 1897 og fikk militær utdannelse fra befalsskolen og krigsskolen. I 1921 overtok han familiegården Lunda i Uvdal. Parallelt med gårdsarbeidet var Henrik opptatt av å finne ut hvordan det norske forsvaret kunne utrustes bedre. Det var spesielt ideen om bedre undertøy som opptok ham, og etter hvert utviklet han et plagg som lignet ringbrynjen til vikingene. Grunntanken var at det skulle være et stort, sammenhengende luftlag mellom klærne og huden på overkroppen som både kunne isolere og ventilere ut fukt. Han startet med fiskesnøre og gikk etter hvert over til bomull. Henrik Brun skal selv ha strikket over tusen Brynje-trøyer.

 • 1928

  1928: Aftenposten skriver om test av Bruns trøye

  1928: Aftenposten skriver om test av Bruns trøye

  Onsdag 29. februar 1928 skrev Aftenposten om Bruns grove bomullstrøye som skulle holde norske kampstyrker varme og klare for kamp. Dette er den første skriftlige kilden som er funnet om helsetrøya. Som premierløytnant hadde Brun prøvd ut trøyene på Infanteriets vinterskole i 1927. Responsen var god; trøya hadde «visselig gitt frelse fra mangen forkjølelse». Brun selv skrev: «Jeg selv bærer den innerst ved kroppen natt og dag og den er blitt mig et uerstattelig plagg. Hertil må den vel sies hygienisk og rage høit».

 • 1930-1932

  1930-1932: Brun utvikler vinterutstyr for H.M Kongens Garde

  1930-1932: Brun utvikler vinterutstyr for H.M Kongens Garde

  Gjennom tre vintre var Brun engasjert av Garden for å jobbe med vinterutstyr “etter eigne prinsipp og idear”. Slik oppsummerer Brun en av test-turene på 80 mil og 22 marsjdager med dårlig vær og elendig føre: «Gardistene var friske og sterke, langt fra utslitte, etter turen. Grunnen er nok i første rekke god bekledning, godt utstyr og at kjelken hadde en rimelig vekt og var av en hensiktsmessig type». Kjelken var laget av Brun.

 • 1936

  1936: Tidlig versjon av Brynje-trøyene selges i Oslo

  1936: Tidlig versjon av Brynje-trøyene selges i Oslo

  En annonse i lørdagsavisen 14. mars 1936 viser at Mehrens Herreekvipering i Rosenkratzgate i Oslo solgte to typer Brynje-trøyer: “Ei grøvre trøye, for utearbeid og turbruk. Og ei tynnare, også kalla salongbrynja, ved bruk av snipp”. Denne passet godt til daglig bruk i byen.

 • 1940

  1940: Feltartilleri-regimentet tester Brynje-trøyer

  1940: Feltartilleri-regimentet tester Brynje-trøyer

  For første gang ble Brynje-trøya prøvd ut av en hel feltbataljon. I et brev adressert til Brun går det frem at i alt 600 brynjer ble utdelt. Lovordene stod i kø: 1) «Ved de stikkprøver, som fra tid til annen er foretatt for å bringe mannskapenes inntrykk på det rene, har svaret alltid vært det samme, at dens ventilerende og isolerende egenskaper fullt ut tilsvarer de forventninger, som man etter forhåndsreklamen hadde stillet.» (Kaptein Egers, sjef for Stabsbatteriet) 2) «Soldatene greide å holde seg varme selv i den strengeste kulde (- 30). Grunnen til dette var at soldatene i tillegg til bekledningen hadde fått utlevert en «brynje». Denne ble benyttet av samtlige soldater og alle var vel fornøyd med den.» (Kaptein Smith, sjef for 3. feltbatteri) 3) «Guttene likte de utleverte brynjer svært godt» (Kaptein Hellum, sjef for 4. feltbatteri)

 • 1942: Tungtvannsaksjonen på Vemork

  1942: Tungtvannsaksjonen på Vemork

  “String vest” sto oppført på utstyrslistene til norske og britiske soldater som deltok i tungtvannsaksjonen på Vemork. Det er overveiende sannsynlig at det her var snakk om Henrik Bruns Brynje-trøye; disse trøyene var nå benyttet av mange i Forsvaret.

 • 1945 - 1953

  1945 - 1953: Anbud fra Forsvaret - flere begynner å lage helsetrøyer

  1945 - 1953: Anbud fra Forsvaret - flere begynner å lage helsetrøyer

  Etter krigen ville Forsvaret ha helsetrøya produsert, og familiebedriften Jacobsen i Larvik fattet interesse for “Bruns brynje”. Det var maskinstrikk som var bøygen for Brun; han hadde verken maskiner eller penger til å få trøya produsert. Da Brun kom til Jacobsen hadde han vært rundt på flere steder uten hell. Etter krigen hadde Brun dessuten fått en landssviksdom, så Forsvaret ville ikke lenger ha noe med ham å gjøre. Jacobsen hadde Raschel-maskiner, og i samarbeid med Hæren og Brun utviklet familien en prototype av trøya. På første anbud som Forsvaret lyste ut, var det imidlertid hele 14 bedrifter som deltok. Ved offentlige anbud er det lov å kopiere og gjøre patent tilgjengelige for andre. Dermed så mange sitt snitt til å utnytte muligheten - med det resultat at det ikke var Jacobsen, men en produsent lengre nord i landet som vant anbudet. Årsaken var selvsagt pris. Brynje har opplevd dette mange ganger, da vi ikke er billigst og heller ikke er villige til å fire verken på kvalitet eller prinsipper. Det er tøft, men slik er spillereglene.

 • 1953

  1953: Jacobsen kjøper merkenavnet Brynje

  1953: Jacobsen kjøper merkenavnet Brynje

  Familiebedriften Jacobsen gav ikke opp selv om de tapte Forsvarets første anbud. I stedet så de seg om etter andre steder å selge Brynje-trøya, og i den forbindelse oppsto behovet for et merkenavn til trøya. I juli 1953 kjøpte J. Jacobsen trikotasje og konfeksjon merkenavnet “Brynje” av kaptein Brun for 2000 kroner. Samtidig endret bedriften navn fra « J. Jacobsen trikotasje og konfeksjon» til «Brynje Trikotasjefabrikk AS». Senere ble navnet endret til «Brynje of Norway». Brun var glad for i det hele tatt å få noe tilbake for arbeidet med Brynje-trøya. Summen var en god slump penger etter datidens mål; Norge var jo et av de fattigste landene i Europa på dette tidspunktet. Jacobsen hadde tro på oppfinnelsen og Brun fikk sikret at verket hans ble videreført. Bruns oppfinnelse gjorde at trikotasjefabrikken i Larvik gikk over fra damemote og barneklær til plagg for aktive, militæret, sport og friluftsliv. Etter krigen la folk også mer vekt på fritid og bruk av naturen, noe som var fordelaktig for Brynje. På det meste leverte virksomheten et volum på over 200.000 plagg. Helsetrøya har vært med på flere motebølger der Brynje av og til ikke har klart å produsere nok. Brynje-trøya er og blir en eksportsukesss fra Uvdal. Det finnes ikke maken. Kaptein Brun var en dyktig kar og Brynje retter en stor takk til Brun og oppfinnelsen hans. For selv om Brun havnet på feil side under krigen, er det viktig å gi ham oppreisning. Dette var en flott nordmann som var blant de tøffeste. Han ville forsvare Norge og ønsket å gi Forsvaret en bedre utrustning enn de hadde før krigen. Brynje of Norway gir Kaptein Henrik Brun all heder.

 • 1953

  1953: Til topps på Mt. Everest med Hillary og Tenzing. Fotfeste i utlandet.

  1953: Til topps på Mt. Everest med Hillary og Tenzing. Fotfeste i utlandet.

  Da engelskmannen Hunt planla sin berømte Everest ekspedisjon sjokkerte han med helt nye teorier om vekt, hurtighet, bekledning og komfort. Hele ekspedisjonen ble utstyrt med Brynje helsetrøyer, og 29. mai 1953 sto Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay på toppen av verdens høyeste fjell. Både Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay hadde på seg Brynjes helsetrøye innerst mot huden. – Vi var den første undertrøye på 8848 m og siterer helten: "We knocked the bastard off"

 • 1959

  1959: Ingemar Johansson sponset av Brynje

  1959: Ingemar Johansson sponset av Brynje

  Ingemar Johansson, verdensmester i tungvektsboksing, ble sponset av Brynje med trøyer og et honorar på 1500 kr. Johansson var en av de første idrettsstjernene som ble sponset av en undertøysfabrikant.

 • 1960

  1960: Rettsak mot EKT helsetrøyer

  1960: Rettsak mot EKT helsetrøyer

  Edvin Thorson Jr., mannen bak EKT helsetrøye, var en av mange som startet å lage helsetrøyer rett etter krigen. Selv om EKT helsetrøyer ble laget på Brynjes maskiner, var de fremdeles en konkurrent. Helsetrøyene til EKT og Brynje ble etter hvert like store i Norge, men selv om Thorson var tidlig ute var det Brynje som hadde videreutviklet trøya i samarbeid med Forsvaret. Det var Brynje som lagde den første maskinproduserte trøya og som kjøpte og registrerte om merkenavnet. Brynje gikk til rettssak mot EKT om merkenavnet Brynje og vant saken. Enden på visa var at Brynje kjøpte tilbake maskinene fra Thorson da han la opp. Brynje overtok også retten til å produsere under navnet EKT til faste kunder og til Langedrag Naturpark i Nore og Uvdal. Senere har det vært flere merkevaresaker knyttet til bruk av benevnelsene

 • 1976: Super Thermo netting ble født

  Syntetisk garn kom på markedet og Brynje utviklet Super Thermo netting. Nå fikk Brynje-trøya nye egenskaper som gav unike fortrinn i form av lav vekt, fukttransport, lynrask tørking og topp isolasjonsevne.

 • 1984: Krigsskole-rapport om egenskapene til nettingundertøy i polypropylene

  Ekstremt lav vekt, tar opp minimalt med fukt og “er den mest varmeisolerende fiber på markedet. Isolerer endog bedre enn ull på samme volumbasis. Her har selvsagt den konstruksjonsmessige oppbygning av artikler en stor rolle.”

 • 1988: SINTEF kårer Super Thermo netting til “best i test”

  Sintef slår fast at Super Thermo netting av polycolon er det undertøyet som tørker raskest og isolerer best innerst mot huden.

 • 1993

  1993: Brynje rev sin gamle fabrikk og flyttet til Øya i Larvik

  1993: Brynje rev sin gamle fabrikk og flyttet til Øya i Larvik

 • 1993

  1993: Knut Holmann tok gull og sølv i VM

  1993: Knut Holmann tok gull og sølv i VM

  Knut Holmann har padlet tusenvis av kilometer i all slags vær med Brynje på kroppen. «På trening brukte jeg Brynje i alle år og var superfornøyd med det.» I VM i København i 1993 tok han gull og sølv med Brynje-trøye innerst mot huden.

 • 1994

  1994: Unarmed to the South Pole

  1994: Unarmed to the South Pole

  Brynje var med Lars Ebbesen, Cato Zahl Pedersen og Harald Hauge til Sydpolen. Dette var første gang man benyttet helsyntetisk bekledning i Antarktis. Super Thermo netting innerst mot huden viste seg å ha både isolerende og tørkende effekt på en polferd. Det fungerte utmerket, og i ettertid har Super Thermo nærmest blitt standard for polfarere.

 • 1997

  1997: Arctic Double ble født og vant innovasjonspris

  1997: Arctic Double ble født og vant innovasjonspris

  Arctic Double-serien ble født etter 5 års utvikling og vant Teko innovasjonspris. Gjennom tett samarbeid med utallige iskalde ekspedisjoner kom vi frem til at netting med et lag ull utenpå måtte være en vinner. Nettingen forsterker ullens beste sider og våt-ull-følelsen ble avlivet. Med ett hadde vi et utrolig varmt og funksjonelt produkt, som også viste seg å være et skikkelig koseplagg.

 • 1998

  1998: Nordpolen m/ Sjur Mørdre og Lars Ebbesen

  1998: Nordpolen m/ Sjur Mørdre og Lars Ebbesen

  Brynje var med Lars Ebbesen og Sjur Mørdre mot Nordpolen. Gutta nådde ikke målet sitt, men eksperimenterte mye med både bekledning og utstyr. Mye gikk i stykker, men kombinasjon av Super Thermo netting og ull fikk testet seg til det maksimale og fungerte suverent.

 • 2000 - 2001

  2000 - 2001: Over Antarktis med Liv Arnesen og Ann Bancroft

  2000 - 2001: Over Antarktis med Liv Arnesen og Ann Bancroft

  Liv Arnesen ble, sammen med Ann Bancroft, den første kvinne som krysset det Antarktiske kontinentet med ski og skiseil. De krysset fra kysten av dronning Mauds Land, via Sydpolen og ned Axel Heiberg breen. Turen tok 94 dager.

 • 2001 - 2001

  2000 - 2001: Krysning av Antarktis v/ Rolf Bae og Eirik Sønneland

  2000 - 2001: Krysning av Antarktis v/ Rolf Bae og Eirik Sønneland

  Brynje var med på verdens (til da) lengste ski-ekspedisjon uten etterforsyninger med Rolf Bae og Eirik Sønneland. Etter å ha overvintret på Troll-basen gikk og skiseilte de via Sydpolen, gikk ned Axel Heiberg breen og helt ut til McMurdo sundet hvor de haiket hjem med et russisk cruiseskip.

 • 2004: Mt. Everest med Randi Skaug

  20. mai 2004 ble Randi Skaug fra Åsbygda første norske kvinne på Mt. Everest. Fjellturen hadde ett mål: Å mestre. Og hun klarte det! Vi er stolte over å ha Randi som vår ambassadør.

 • 2010

  2010: Raskeste solo krysning av Sydpolen v/ Christian Eide

  2010: Raskeste solo krysning av Sydpolen v/ Christian Eide

  Christian Eide sto for et veritabelt polart jordskjelv da han knuste den gjeldende rekorden fra Hercules Inlet til Sydpolen. Den gamle rekorden var på 39 dager, 7 timer og 49 minutter. Christian klarte turen på utrolige 24 dager, 8 timer og 50 minutter. Turen var på 1140 km med ca. 2800 m stigning!

 • 2011 - 2012

  2011 - 2012: Teodor Glomnes blir verdens yngste til å krysse Antarktis

  2011 - 2012: Teodor Glomnes blir verdens yngste til å krysse Antarktis

  I jubileumsåret for Amundsens Sydpolekspedisjon i 1911-1912, krysset 20 år gamle Teodor Glomnes Antarktis. Han fulgte først Amundsens rute opp Axel Heiberg breen og inn til Sydpolen, og ble med dette yngste nordmann dit. Derfra kitet han ut til Hercules Inlet og ble den yngste i verden til å krysse det Antarktiske kontinent.

 • 2012: Brynje dropper miljøskadelig «Superwash»-behandling av ullfibre

  Brynje handler garn fra Schoeller i Østerrike og var en av de første norske produsentene som sluttet med miljøskadelig superwash-behandling av ullfibre. «Superwash» innebærer å gi ullfibre økt levetid ved å dekke dem med tynn plastfilm. Plasten løsner under vask og bidrar til mer mikroplast. I stedet for Superwash benytter Brynje Schoellers klor- og mikroplastfrie EXP behandling. Brynje samarbeider kun med ledende produsenter og leverandører som har en klar, uttalt miljøprofil.

 • 2013

  2013: Nettbutikken www.brynje.no ble født

  2013: Nettbutikken www.brynje.no ble født

  Brynjes nye nettbutikk, www.brynje.no, ble lansert. Gurusoft i Sandefjord ble valgt som leverandør av netthandelsløsningen.

 • 2013 - 2014

  2013 - 2014: Juan Menendez Granados med sykkel til Sydpolen

  2013 - 2014: Juan Menendez Granados med sykkel til Sydpolen

  Juan Menendez Granados var den første som syklet 'solo, unassisted & unsupported' til Sydpolen. På de Antarktiske faste flatene var sykkel og pulk langt raskere enn ski. Men der det var for løst brukte han ski for å holde fremdriften. Kombinasjonen fungerte. Han kom frem helt tom for mat, men uten å ha mottatt noen etterforsyninger (!) Året før gjorde han det samme over Grønland.

 • 2016: Frode Lein fullførte “The Last Desert” i Antarktis

  Frode Lein, Norges råeste ultraløper, var blant de fire første i historien som fullførte løpet “The Last Desert” på 250 kilometer i Antarktis. Vi er stolte over å ha Frode som vår ambassadør.

 • 2018: Frode Lein løper Yukon Arctic Ultra

  Frode Lein ble nummer tre i Yukon Arctic Ultra. Løpet omtales som verdens kaldeste og tøffeste ultra med 483 kilometer. Med -54 grader ble 2018 historiens kaldeste versjon av det 15 år gamle løpet. Vi er stolte over å ha Frode som vår ambassadør.

 • 2019: Skallbekledning fra Brynje lanseres.

  Brynje lanserer skalljakke, skallbukse og votter. Dette er robuste plagg beregnet for høyfjell og ekspedisjonsbruk som gir beskyttelse under de mest krevende forhold. Skallproduktene fikk en meget god mottakelse.

 • 2020: Norsk Polarinstitutt valgte skallbekledning fra Brynje

  Brynje of Norway ble valgt som leverandør av skallbekledning til de ansatte ved Norsk Polarinstitutt.

 • 2020: Frode Lein fullførte Iditarod Trail Invitational

  Iditarod forbindes med hundekjørere som forserer Alaskas villmark i "The Toughest Race on Earth". Som deltaker i Iditarod Trail Invitational kan to-beinte deltakere velge mellom sykkel, ski - eller for de som vil gjøre det ekstra vanskelig for seg selv – joggesko og truger. Ekstremløper og Brynje-ambassadør Frode Lein valgte det siste alternativet.

 • 2020: Thomas Lone ble Norges yngste på Seven Summits (24 år)

  5. januar 2020 ble Thomas Lone Norges yngste (24 år) til å fullføre The Seven Summits. Vi er stolte over å ha Thomas som vår ambassadør.

 • 2020: Brynje ble Miljøfyrtårn-sertifisert

  I juni 2020 ble Brynje sertifisert som Miljøfyrtårn-bedrift. Det er vi veldig stolte av!

 • 2020: Linn Therese Helgesen (15) ble Norges yngste som har besteget 377 fjell i Norge over 2000 meter

  8. august 2020 besteg Linn Therese Helgesen (15) Visbreatinden (2234 m) ved Leirvassbu i Jotunheimen. Med dette har hun tatt en historisk rekord som skal bli vanskelig å slå. Dette er ikke bare en fysisk og mentalt utfordrende bragd. Å gjennomføre et slikt prosjekt krever stor besluttsomhet og utholdenhet hos ei ung jente. Brynje er stolte over å ha vært med Linn Therese på ferden.


Samfunnsansvar og natur

Mennesket er en del av naturen, og vi trenger de ressursene som naturen gir oss. Derfor er det vårt ansvar å ta vare på naturen for fremtidige generasjoner. Brynje lager produkter med høy kvalitet for at de skal vare lengst mulig. I motsetning til andre som stadig skifter ut kolleksjoner og legger til rette for at folk skal kjøpe nytt, lager Brynje modeller som skal leve i år etter år. Brynjes mål er ikke å bli størst mulig, men å opptre bærekraftig i samarbeid med bevisste kunder. Jo lengre du bruker klærne dine, jo bedre er det for lommeboka, naturen og miljøet. Les om Brynje, natur og samfunnsansvar