Skip to main content
To top
Free delivery over 1750 NOK

Vaskeråd for brannmenn som reduserer kreftfaren

Kreft hos brannmenn er knyttet til eksponering av brannrøyk med giftige gasser. Det er derfor viktig å forebygge så godt man kan! Nå har Lejon Kjemi utviklet et nytt spesialvaskemiddel og nye, effektive vaskemetoder for vask av bekledning og utstyr for brannfolk.

 

Nytt vaskemiddel og metoder for å vaske ullundertøy, ytterklær og utstyr

Siden 2011 har Lejon Kjemi jobbet for å utvikle FPG Wash - et vaskemiddel med ekstra høy PH og andre egenskaper som effektivt fjerner skadelige og kreftfremkallende partikler fra klærne til brannfolk. Lejon Kjemi er nå verdensledende på dette vaskemiddelet.

For å oppnå best mulig vaskeresultater det viktig at alle parametere som har betydning for renseeffekten, optimaliseres: I tillegg til selve rengjøringsmiddelet er også temperatur, vasketid og mekanisk bearbeiding og skylling viktig. Vaskingen må også være skånsom slik at den ikke fører til skade på materialene som rengjøres.
 

Vaskeprogram renser ullundertøy på 60 grader

De fleste skadelige stoffer i klærne til brannmenn er fettløselige, noe som innebærer at de blir mer flytende ved høyere temperaturer. Derfor er det stor forskjell på vask ved 40 og 60 grader. Tidligere har ullundertøy blitt vasket på max 40 grader. Nå har Lejon Kjemi og Electrolux samarbeidet om å utvikle nye vaskeprogrammer som kan vaske både ull og andre materialer på 60 grader, med flere skyllinger og sykluser.

Ullklærne som skulle testes i vask ble direkte eksponert for røyk og var svært forurensede. Normalt vil jo ullklær befinne seg under brannbekledningen som beskytter dem mot direkte eksponering. Til tross for høy forurensningsgrad var test-vaskingen av ullplaggene svært vellykket:

  • Restverdiene for skadelige stoffer i ullplaggene etter vask var svært lave. 
  • Det var ingen store tegn til krymping; dette bekreftes også i tidligere resultater fra RISE (krymptest)

 

Les mer:
  • Rapport fra Lejon Kjemi (PDF)
    “Analys av hälsoskadliga och cancerogena ämnen (PAH) på kontaminerade underkläder huvudsakligen i ull innan och efter tvätt i tvättmaskin med tvättmedel utvecklat av Lejon Kemi och nytt ulltvättprogram som tvättar vid 60 C.”
     
  • Om forebygging av kreft hos brannmenn (brannmennmotkreft.no)

Brannfolk får god avtalepris på Brynje-klær

Skriv til kundeservice@brynje.no for å få rabatten.

Classic Shirt

10300300
From:
Classic Longs

10300400
From:
Arctic Zip Polo Shirt with Thumbholes

10401220
From:
Arctic Longs

10400400
From:

Brynje lager kvalitet som skal vare lengst mulig. Resten er opp til deg.
Bruk klærne lenge, følg vaskeanvisningen og reparer. Det er bra, både for naturen og lommeboka.


Nyhetsbrev

* påkrevd
Links
Language
My account