Enten du skal sove ute i fjell, skog eller mark er det de samme prinsippene som gjelder for å ha en god natt. Her er gode tips til hva du bør tenke på for å sove godt og holde varmen.
Tipsene er laget med tanke på overnatting under åpen himmel høst, vinter og vår når det er kaldt ute.
I fjellet kan vær og vind skifte fort, så pakk for vår/høst selv om det er sommer.
Du må selv vurdere hva og hvor mye du trenger avhengig av turens lengde, temperatur og værforhold.
Test ut bekledning, sovepose og underlag før du drar på langtur. Start gjerne på verandaen, gressplenen eller i nærmarka. På den måten kan du alltids foreta en kontrollert tilbaketrekning til heimen om ting skulle skjære seg. Når du føler deg trygg på deg selv, utstyret og rutinene kan du begynne å sove ute når det er kaldere, gå lengre turer og ta med unger.
Det er bra både for lommeboka og naturen hvis du velger turutstyr med mange bruksområder. Med primaloft-fòret fjellduk kan du sove under åpen himmel hele året, også i fjellet hvor det er dårlig med trær. Duken gir deg ly i vinterfjellet og fungerer også som ekstra teltbunn og bedding når du går med pulk. Med fjellduk klarer du deg sannsynligvis også med bare to soveposer; en tykk vinterpose og en 3-sesongs pose. Duken gir ekstra varme og beskytter både deg og soveposen mot snødryss, rim, vind og nedbør. Den avgir også lite kondens slik at soveposen holder seg tørr.
Slik gjør du:
God sovepose er viktig Syntetiske soveposer er tyngre, men tåler mer fukt og kan vaskes. Dunposer er herlige når det er kaldt, veier lite og tar liten plass i kompresjonstrekk. Soveposen bør – sammen med foret fjellduk, silkelakenpose og ull/netting på kroppen – være minst 10 grader varmere enn meldt på YR.no.
Hvis det er meldt -5 på natta, kan du velge:
Dunsovepose, comfort-temperatur -5 + Fjellduk (-4) + Silkelakenpose (-2) + Arctic netting og ull på kroppen (-4) ————————————————————– = Du er rigget for å tåle -15 og kommer sannsynligvis ikke til å fryse
Kroppen er selve "ovnen" som skal varme opp luften i soveposen. Har du på for mye klær, klarer ikke kroppen å slippe ut nok varme, og da blir soveposen et kjøligere sted. Kunsten er å kle på seg akkurat nok slik at kroppen er varm samtidig som luften i soveposen varmes opp.
Kalde netter - vi anbefaler disse plaggene:
- Med balaclava holder du deg varm på hals og hode (lue sklir lett av) - Utenpå ullsokk kan du ha raggsokk, tynne kartanker el.l.
Varme(re) netter - vi anbefaler disse plaggene:
Legg ei flaske med varmt vann (ikke kokende) i bunnen av soveposen. Da får du deilig lunk til føttene, og det kroppstempererte vannet er kjekt å ha til frokost slik at du slipper å smelte snø. Mens soveposen varmes opp kan du gå deg en liten kveldstur for å få i gang blodomløpet.
Vi anbefaler gryteretter fra Real Turmat som gir varme innabords. Dette er velsmakende, næringsrik mat som tilberedes raskt og enkelt med kun kokende vann. Posene veier lite og tar liten plass i sekken. Spis gjerne mens du sitter/ligger i sovepose og/eller fjellduk.
Tørk skosåler og fuktige plagg i soveposen slik at du kan bruke det når du våkner neste dag. Hvis du IKKE tørker tøyet ditt, fylles sekken opp av vått tøy, noe som kan bli både ubehagelig og gå på sikkerheten løs. Fordel plaggene langs kroppen din; våte plagg i klump nederst tørker dårlig. Bruk Super Thermo netting innerst mot huden når du går, da får du mindre vått tøy å tørke!
Ta med sko og sekk inn i fjellduken, da slipper du at det blir vått av rim og snøkorn. Er det meldt våt nedbør kan du gjerne ta med en liten presenning og legge over deg i tillegg.
Gå på do før du køyer. Det er kaldt å fly på do om natta, og kroppen bruker energi på å holde seg. Hvis du plutselig må på do er det best å få det raskt unnagjort slik at du kan sove godt etterpå! Ha hodelykt og dopapir lett tilgjengelig. Fotposer er også smart hvis det er snø.
Se også:
Flere tips og pakkeliste for overnatting under åpen himmel når det er kaldt (friluftsglede.no)
Da Tenzing Norgay og Sir Edmund Hillary kom først til topps på Mt. Everest i 1953, var det med Brynje innerst mot huden. Les historien om helsetrøya her