Skip to main content
Til toppen
Fri frakt over 1750,-

Brynje støtter utdanning av Bhotefolket i Nepal

Brynje-kledde eventyrere farter verden rundt i jakten på naturopplevelser og personlig mestringsfølelse. Vi mener det bare er rett og rimelig at vi gir noe tilbake til folk og lokalsamfunn der vi ferdes. Da Tenzing og Hillary kom først til topps på Mt. Everest i 1953, var det med Brynje-netting innerst mot huden. Derfor er det helt naturlig for oss å støtte skolegang for fjellfolk i Nepal.

Vår ambassadør Randi Skaug var norges første kvinne på Mt. Everest. Den engasjerte damen startet sitt sosiale engasjement med å samle inn penger til minerydding i Afghanistan, og siden 2007 hadde hun samlet inn rundt 800 000 kroner til formålet. Det hele startet med ekspedisjonen Verdens Vakreste Skitur i Antarktis, og koblingen var at vi i Norge er sterke og fri og kan ferdes hvor vi vil. Det er ikke en selvfølge for alle.

Etter fem år med innsamling fikk Randi nyss om at Taliban forsøkte å tilrane seg av deler av midlene. De skjøt mineryddere, men kunne la være om de fikk penger. Randi fikk svært dårlig magefølelse og kjente på at det kanskje fantes enda bedre formål. Da Malala, den pakistanske jenta som senere fikk Nobels fredspris, ble skutt ble Randi opprørt. Fred, tenkte hun. Det som skaper fred er utdannelse og innsikt. Denne tanken gjorde at mye falt på plass og Randis dårlige magefølelse forsvant da hun satte i gang et prosjekt for utdannelse av Bhotefolket i Nepal.

Utdannelse gir muligheter

Bhotefolket er et fjellfolk og en minoritetsbefolkning som består av rundt 20 000 mennesker. Etter at Randi besteg Mt. Everest ønsket hun også å vise sin takknemlighet ved gi noe tilbake til de som hadde hjulpet henne å bestige fjellet. Det var fjellguidene Tshering Pande Bhote og Jyamchang Shalaka Bhote som sørget for at hun kom til topps på Everest – og at hun kom ned igjen i live.

Penger til utdanning har Randi samlet inn ved å holde veldedige foredrag. Hun har også solgt bøker og gitt noe av omsetningen til prosjektet. Innimellom har det også vært noen eksterne givere. Tsherings kone, Chhidar Lama, er styremedlem i WHY Nepal og sørger for utvelgelse av barn som skal få utdannelse. Hun holder også tett kontakt med de lokale i landsbyen Hongon som får utdanningsstøtte.

Prosjektet er sårbart fordi inntektene stort sett har kommet fra en person. Fra 2020 har Randi jobbet med å etablere en sponsorordning/fadderordning samt nye inntektskilder. Målet er å kunne gi langsiktige garantier slik at utdannelsesløp som er igangsatt fra starten i 2012 kan bli gjennomført.

Vi oppfordrer flere til å støtte Randis utdanningsprosjekt i Nepal

Vi i Brynje oppfordrer både kunder, ambassadører og samarbeidspartnere til å støtte Randis utdanningsprosjekt i Nepal. Ingen mottar lønn eller godtgjørelse for å gjøre en innsats i WHY. Alle innsamlede midler går til formålet.

 

Randi Skaug, Brynje-ambassadør

Fjelltur i Nepal?

Elite Exped / IG: @eliteexped er drevet av verdens fremste nepalske guider, Nirmal Purja, Mingma David og Mingma Tenzi. Fjell og klatring er deres yrke og lidenskap. Disse gutta brenner for å hjelpe andre frem og dele sine erfaringer. Ta gjerne kontakt med dem.

Dersom du reiser fra Norge til Nepal er det fint om du kontakter Brynje før du drar. Det kan være at vi ønsker å sende noen plagg til våre venner i Nepal. Vi setter stor pris på om du har mulighet til å ta med deg noe i kofferten. Spør etter Christin når du skriver til oss.

 

Se også:

Lenker
Language
Min side